blog 1                   functionalitati firstcont 1                     abonare newsletter 01


Pericolul care pândeşte românii cu credite pentru casă și crește vârsta la care tinerii părăsesc locuința părintească

Pericolul care pândeşte românii cu credite pentru casă, scrie capital.ro.

Preţul locuinţelor din România a depăşit valoarea de alertă stabilită de Comisia Europeană, economiştii estimează o dublare a dobânzii interbancare ROBOR până în 2020, iar programul Prima Casă va dispărea după 2021. În acest context marcat de efervescenţă, cumpărătorii de locuinţe trebuie să fie extrem de precauţi pentru a evita supra-îndatorarea.

Banca Naţională a României (BNR) a semnalat, în premieră, riscul creşterii accelerate a preţurilor la locuinţe. În primele nouă luni ale anului trecut, rata de creştere anuală a preţurilor s-a situat la 7,1% şi a rămas pozitivă până la finalul primului trimestru al acestui an, potrivit datelor centralizate de BNR. Această majorare depăşeşte pragul de semnal al Comisiei Europene  stabilit la 6%, conform procedurii privind dezechilibrele macroeconomice. Evoluţia indică începerea unei noi faze de expansiune a activităţii pieţei imobiliare şi, implicit, necesitatea unei monitorizări atente a riscurilor dinspre acestă piaţă asupra sectorului financiar, se arată în Raportul asupra Stabilităţii Financiare, publicat recent de banca centrală.

Crește vârsta la care tinerii părăsesc locuința părintească. Băieții pleacă la 30.3 ani iar fetele la 25.8 ani. Legătura strânsă pe care o are acest lucru cu piața imobiliară și creditarea ipotecară, ne spune hotnews.ro.

Vârsta la care tinerii români părăsesc locuința părinților a urcat anul trecut la 30,3 ani, potrivit datelor Eurostat. Fetele pleacă din locuința parentală la 25.8 ani, valorile fiind printre cele ridicate în UE (suntem în medie pe locul 11 în UE28). Cel mai târziu pleacă de acasă maltezii, croații și macedonenii, iar cel mai timpuriu, nordicii (suedezii, danezii și finlandezii). De regulă, plecarea are loc atunci când condițiile economice îți permit traiul pe cont propriu, chiar dacă ulterior părinții te mai sprijină. România are circa 8.88 milioane de locuințe ocupate de 7.2 milioane de gospodării, ceea ce înseamnă un excedent de 1,6 milioane de locuințe (din care circa 150.000 sunt permanent neocupate, potrivit INS). În trimestrul I 2017 au fost date în folosintă 10.084 locuințe, în scădere cu 1506 locuințe, fată de  trimestrul I 2016, a anunțat joi Statistica.SC Premia Software Solutions
Aleea Marius Emanoil Buteică
nr.18-20, Sector 3, Bucureşti  
România, 031823

Telefon:0314 255 908
Mobil: 0749 203 398
Fax: 0314 255 907
E-mail: office[at]firstcont.ro

 

linkedinfacebook twittergoogle


Inapoi Sus

Creează Cont GratuitLogin
Suport